Sitemizi kullanarak çerezlere izin vermektesiniz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.
XBaşlangıç Tarihi
4 Kasım 2025Bitiş Tarihi
4 Kasım 2025Etkinlik (Lobi) Başlangıç saati
19.15Oturum Başlangıç saati
20.00Etkinlik Bitiş
21.45Etkinlik Ortamı
Online3000 TL
1000 TL4 Kasım 2025'te – Dünyaca ünlü eğitimci Alfie Kohn, Türkiye'de ilk kez ebeveynler ve öğretmenlerle çevrimiçi buluşuyor!
Türkiye'de İlk Kez Alfie Kohn ile İnteraktif Webinar
MOTIVATION FROM THE INSIDE OUT: Rethinking Rewards, Assessment, and Learning
Başarı Kaygısını Değil, Öğrenme Tutkusunu Besle!
“İçten Dışa Motivasyon: Ödülleri, Değerlendirmeyi ve Öğrenmeyi Yeniden Düşünmek”
Tarih & Saat: 4 Kasım 2025, 20:00–22:00 (TSİ)
Süre: 2 saat (canlı ve interaktif)
Hedef Kitle: Ebeveynler, Öğretmenler ve çocuk eğitimiyle ilgilenen tüm profesyoneller
Konuşmacı: Alfie Kohn (Eğitimci ve Yazar)
“Eğitimde başarı, öğrenmeye devam etme isteğinizin ne kadar güçlü olduğu ile ölçülmelidir.”
— Alfie Kohn
Bazen en iyi niyetli çabalarımız bile ters tepebilir. Ebeveynler ve öğretmenler olarak, çocukları daha çok çalışmaya ve başarmaya teşvik etmek için yıldız, yüksek not, övgü gibi ödüller verir veya ceza yöntemlerine başvururuz. Bu dış motivasyon yöntemleri kısa vadede işe yarıyor gibi görünse de uzun vadede çocukların içten gelen öğrenme isteğini baltalayabilir. Çocuklar ödül için çalışırken öğrenmenin kendisinden zevk almayı unuturlar; cezadan kaçınmaya odaklandıklarında merak duyguları körelir.
Eğitim yazarı ve araştırmacısı Alfie Kohn, işte tam bu noktada geleneksel ödül-ceza anlayışını kökten sorgulamaya davet ediyor. “MOTIVATION FROM THE INSIDE OUT: Rethinking Rewards, Assessment, and Learning” başlıklı bu oturumda Kohn, başarı kavramına ve çocukların motivasyonuna bakış açımızı yeniden değerlendirmemizi istiyor. Ona göre başarıyı sınav puanlarıyla tanımlamaktan vazgeçip başarı kaygısını değil, öğrenme tutkusunu beslemeye odaklanmalıyız. Sürekli rekabet baskısı altında “başarılı çocuk” yetiştirmeye çalışmak yerine, çocukların yarış atı gibi koşturmadan da gelişebilecekleri, merak ve amaç duygusuyla öğrenebilecekleri bir ortam yaratmalıyız.
Bu ilham verici webinarda katılımcılar, ödül-ceza sisteminin çocuklar üzerindeki gizli maliyetlerini keşfedecek ve gerçek başarıyı destekleyen alternatif yaklaşımları öğrenecekler. Alfie Kohn, içsel motivasyonun gücünü, değerlendirme ve not verme biçimlerimizi nasıl dönüştürebileceğimizi ve hem evde hem sınıfta daha anlamlı bir öğrenme ortamını nasıl yaratabileceğimizi somut örneklerle paylaşacak. Ebeveynler ve eğitimciler, oturum sonunda çocukların öğrenme tutkusunu canlı tutmanın ve onları not kaygısı olmadan da gelişmeye teşvik etmenin yollarına dair değerli fikirlerle donanmış olacaklar.
Bazen en iyi niyetli çabalarımız bile ters tepebilir. Ebeveynler ve öğretmenler, çocukları daha çok çalışmaya ve başarılı olmaya teşvik etmek için sık sık ödüllere (yıldızlar, yüksek notlar, övgüler) başvurur veya cezalarla disiplin sağlamaya çalışır. Ancak bu tür dış motivasyon yöntemleri kısa vadede işe yarasa da uzun vadede çocukların içten gelen öğrenme arzusunu zedeleyebilir. Çocuklar ödül almak için çalışırken öğrenmenin keyfini unutabilir; cezadan kaçınmaya odaklandıklarında ise merak duyguları körelebilir.
Eğitim alanında dünya çapında tanınan yazar Alfie Kohn, geleneksel ödül-ceza sistemini kökten sorgulamamız gerektiğini savunuyor. “Motivasyonu İçten Yaratmak: Ödülleri, Değerlendirmeyi ve Öğrenmeyi Yeniden Düşünmek” başlıklı bu webinarda Kohn, başarı kavramına ve motivasyona dair bakış açımızı yeniden ele almamıza yardımcı oluyor. Onun perspektifine göre, başarıyı sadece sınav notlarıyla tanımlamaktan vazgeçip başarı kaygısını değil, öğrenme tutkusunu beslemeye odaklanmalıyız. Çocuklarımızı sürekli bir yarış içindeymiş gibi yetiştirmek yerine, onların iç motivasyonlarını güçlendirecek, merak ve öğrenme aşkıyla büyümelerini sağlayacak ortamlar oluşturmalıyız.
Bu webinar boyunca Alfie Kohn, ödül ve ceza yaklaşımının çocuklar üzerinde bıraktığı gizli zararları ortaya koyacak ve bunlara alternatif olabilecek yöntemleri tartışacak. Katılımcılar, içsel motivasyonun gücünü nasıl kullanabileceklerini, ölçme-değerlendirme (not verme) yöntemlerimizi nasıl dönüştürebileceklerini ve hem evde hem sınıfta daha anlamlı bir öğrenme deneyimini nasıl yaratabileceklerini somut örneklerle öğrenecekler. Ebeveynler ve eğitimciler, etkinlik sonunda çocuklarda kalıcı bir öğrenme sevgisi uyandırmak ve onları not veya ödül baskısı olmaksızın desteklemek konusunda yeni fikirlere ve araçlara sahip olacaklar.
Öğrencilerin yaratıcılığını yok etmenin en etkili yolu, onları akademik başarı için notlara ve ödüllere odaklanmaya teşvik etmektir.
Amerikalı yazar Alfie Kohn, birçok okulun zihinsel olarak daha titiz olmaya çalışsa da geleneksel yöntemlere ve eski motivasyon anlayışına bağlı kaldıkları için başarısız olduğunu savunuyor.
Araştırmalar, öğrencilerin okulda performansa odaklanmasıyla öğrenme sürecine odaklanması arasında önemli bir fark olduğunu gösteriyor.
Performans odaklı yaklaşım ile öğrenme odaklı yaklaşım genellikle birbiriyle çelişir ve zıt sonuçlar doğurur.
Öğrencilerin akademik performansına aşırı odaklanmak, öğrenmeye duydukları ilgiyi azaltır ve onları zorlayıcı görevlerden kaçınmaya yöneltir.
Öğrencilerin tek amacı ne kadar zeki olduklarını kanıtlamak ya da sadece iyi not ve yüksek test puanı elde etmek ise, fikirleri derinlemesine inceleme ve öğrenme istekleri azalır.
Ödüllerle motive etmeye çalışmak (yani öğrencileri “halkadan atlatma” yöntemiyle yönlendirmek) zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirir.
Yüzlerce araştırma, bir işi yapmaları için insanlara ödül verildikçe o işe duydukları içsel ilginin azaldığını ortaya koyuyor.
Bu nedenle önemli olan, öğrencilerin ne kadar motive oldukları değil, nasıl motive edildikleridir.
Çocukların derinlemesine düşünmesini ve öğrenmeyi sevmesini istiyorsak, onları ödül ve ceza sistemleriyle (evcil hayvan gibi) yönetmeyi bırakmalıyız.
Alfie Kohn, ödül-ceza sistemleri ve rekabete dayalı eğitim yaklaşımına getirdiği eleştirilerle tanınan Amerikalı bir eğitimci ve yazardır. Eğitim ve ebeveynlik üzerine yazdığı birçok kitapla dünya çapında ses getirmiştir. Punished by Rewards (Ödülle Cezalandırılmak), Unconditional Parenting (Koşulsuz Ebeveynlik) ve The Schools Our Children Deserve (Çocuklarımızın Hak Ettiği Okullar) en bilinen eserleri arasındadır. Kohn, notlar, ödüller ve cezalarla şekillenen geleneksel uygulamaların çocuklar üzerindeki etkilerini araştırarak daha insancıl, işbirlikçi ve iç motivasyona dayalı eğitim yöntemlerini savunmaktadır. Konferansları ve makaleleriyle ebeveynlere ve öğretmenlere ilham veren Alfie Kohn, eğitimin amaçlarını çocukların doğuştan gelen merak ve öğrenme tutkusunu besleyecek şekilde yeniden düşünmemiz için bizlere güçlü bir perspektif sunuyor.
Webinar nerede ve nasıl gerçekleşecek?
Webinar çevrimiçi ortamda Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir. Kayıt işleminizi tamamladıktan sonra etkinlikten bir gün önce katılım bağlantısı ve yönergeler e-posta ve sms ile tarafınıza ulaştırılacaktır.
Webinarın dili ne olacak?
Etkinlik dili İngilizcedir ancak webinar sırasında Türkçe simultane çeviri desteği sunulacaktır. Yani İngilizce bilmeyen katılımcılar da kulaklıklarından eşzamanlı tercüme ile oturumu rahatlıkla takip edebilecekler.
Canlı yayında soru sorabilecek miyim?
Evet. Webinar interaktif bir formatta olup soru-cevap bölümü içerir. Alfie Kohn, sunumunun ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlayacak. Siz de etkinlik sırasında sohbet bölümünü kullanarak sorularınızı iletebilirsiniz(Soru seçimleri Alfie Kohn'un ekibinin istekleri doğrultusunda yönetilmektedir).
Webinarı kaçırırsam veya tekrar izlemek istersem ne yapabilirim?
Kayıtlı katılımcılar için webinarın video kaydı etkinlik sonrasında da erişilebilir olacaktır. Etkinlik bitiminde, oturum kaydını izleyebileceğiniz platform bilgileri e-posta ile paylaşılacaktır ve kayıt 1 ay boyunca erişime açık kalacaktır.
Katılım sertifikası alabilecek miyim?
Evet, tüm katılımcılara dijital katılım sertifikası verilecektir. Sertifikanızı webinar sonrasında Vera Etkinlik’in çevrimiçi sertifika portalından isminize özel olarak indirebileceksiniz. Bu sertifika, etkinliğe katıldığınızı resmi olarak belgeleyecektir. Basılı Sertifika almak isterseniz ödeme adımında ekstra ücret ödeyerek sepetinize ekleyebilirsiniz.)
Kontenjan sınırılı mı? Kayıt için son tarih nedir?
Evet, etkinlik kontenjanı sınırlıdır ve biletler tükenmeden kayıt olmanızı tavsiye ederiz. Kayıt için kontenjan dolduğunda webinara satışlar kapatılacaktır . Yerinizi garantilemek için bu tarihten önce kayıt işleminizi tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıca ne kadar erken alırsanız kampanyalı fiyatlardan alma şansınız yükselir.
Bilet satın aldıktan sonra iptal/iade yapabilir miyim?
Sadece ilk 48 Saat iade edilebilir. Etkinlikten 1 hafta önceye kadar mail yolu ile bildirilen biletler 1 sene kullanıma açık olacak şekilde açık bilete çevrilir.
Etkinlik Özellikleri:
Sertifika: Etkinliğe katılımınızı özel bir sertifika ile taçlandırın.
30 Gün Tekrar İzleme Hakkı: Kaçırdığınız ya da yeniden izlemek istediğiniz bölümleri, kapalı sistemimiz üzerinden 30 gün boyunca tekrar izleme imkanı.
İnteraktif Oturumlar: Katılımcıların sorularına yanıt veren ve etkinliği daha zengin hale getiren interaktif bölümler.
Soru-Cevap Seansı: Alfie Kohn ile doğrudan etkileşim kurabileceğiniz özel bir soru-cevap bölümü.
Min. 3 Saat Süre: Derinlemesine analizler ve kapsamlı bilgilerle dolu, en az 105 dakika süren uniq bir webinar.
Simultane Çeviri Seçeneği: İngilizce bilmeyen katılımcılar için profesyonel simultane çeviri ile anlık bağlantı imkanı.
Zoom Webinar Profesyonel Araçları: Teknik donanımlarla zenginleştirilmiş, katılımcı dostu bir deneyim.
Katılımcılar Bu Etkinlikte Neler Kazanacak?
Bu webinar boyunca Alfie Kohn, ödül ve ceza yaklaşımının çocuklar üzerinde bıraktığı gizli zararları ortaya koyacak ve bunlara alternatif olabilecek yöntemleri tartışacak. Katılımcılar, içerden dışarıya motivasyongücünü nasıl kullanabileceklerini, ölçme-değerlendirme (not verme) yöntemlerimizi nasıl dönüştürebileceklerini ve hem evde hem sınıfta daha anlamlı bir öğrenme deneyimini nasıl yaratabileceklerini somut örneklerle öğrenecekler. Ebeveynler ve eğitimciler, etkinlik sonunda çocuklarda kalıcı bir öğrenme sevgisi uyandırmak ve onları not veya ödül baskısı olmaksızın desteklemek konusunda yeni fikirlere ve araçlara sahip olacaklar.
Kimler Katılmalı?
• Eğitimciler, öğretmenler ve okul yöneticileri,
• Ebeveynler, öğretmenler ve çocuk eğitimi ile ilgilenen herkes,
• Psikolojik danışmanlar, pedagoglar ve gelişim uzmanları.
Başlangıç Tarihi
4 Kasım 2025Bitiş Tarihi
4 Kasım 2025Etkinlik (Lobi) Başlangıç saati
19.15Oturum Başlangıç saati
20.00Etkinlik Bitiş
21.45Etkinlik Ortamı
Online3000 TL
1000 TL